maanantai 23. toukokuuta 2011

Lottovoittajien maa

Liu Tai Ling oli lähettänyt viikonloppuna tutun kirjeensä, jossa hän toivoo sähköpostinsa lukijan ottavan häneen yhteyttä ja kertovan samalla yhteystietonsa paremman elämän toivossa. Vastaavan, jo paljon lupaavamman, lähettää Yahoo Lottery, joka lupaa tuon lähettämäni osoitteen ja henkilötietojen jälkeen myös voittamani vähäpätöisen miljoona puntaa puhtaana käteen. “Lucky Winner” hehkuttaa Yahoo sähköpostini viestissä. On lottovoitto syntyä Suomeen, se hehkuttaa.

Lin Huang on onneton 19 miljoonan dollarin tapaus ja etsii nimikaimaani rahoilleen. Niitä netissä löytyy useita Lin Huang rahojen tallentajaksi, kuten myös pankkiiri Si Wan Park’in vähäiselle runsaan 15,5 dollarin sijoitusongelmille Hong Kongista. Hallitusneuvotteluja vetävä Jyrki Katainen kaipaisi pelkästään yli kuuden miljardin säästöjä kansakunnalta ja tyhjänä kumisevat kohta kuntien kassat. Valtiolla ja kunnilla on taipumusta käydä toistensa taskuilla, siirtää velvoitteita toisilleen.

Dr Paul Okafor on nähnyt vaivaa ja kirjoittaa oman ystävällisen kirjeensä maansa finanssiministeriön ja setlementtikomitean puolesta pahoitellen samalla myös YK:n ja ihmisoikeusjärjestön, Human rights organization, nimissä minun saamaa kehnoa kohtelua. Senaatin asettama komitea, Senate Committee on Foreign Debt Settlement, hoitaa sen saman tien, jahka saa vain tietää mihin rahansa lähettäisi.

Lottovoitto Forssaan

Tuorein kirje tulee nyt kuitenkin Lounais-Hämeestä, Forssasta, jossa maan lottohistorian suurimman voiton saanut uusi miljonääri kyselee sijoitusneuvoa ja hakee partneriutta jo tuttujen vanhojen ystävieni ohella. Kirjeessä on tutut kohteliaisuudet ja ylistykset sekä tarina, kuinka miljardöörit tahtovat äkkirikastuneina tutkimusten mukaan muuttua myöhemmin onnettomiksi ihmisiksi.

Mikä neuvoksi jotta tämä kohtalo ei toteutuisi Forssassa, Lounais-Hämeessä, missä elämä jatkuu tuttuja uomiaan 90 -vuotiaan Harold Campingin maailmalopun ennusteista piittaamatta?

Lottovoitto syntyä Suomeen

Neuvon häntä kirjeessäni hoitamaan lottomiljoonat kuten aiemminkin tilille tulevan palkan kanssa on menetelty. Ei pidä muuttaa vanhoja hyviä käytäntöjä lottomiljonäärin.

Tietty osa siitä kuuluisi kunnalle, sen palkollisille ja heidän palveluksilleen. Kun kyseessä on noinkin iso palkka kertaluontoisena, kunnan osuus voisi hyvinkin olla noin pari miljoonaa euroa etenkin, jos sattuu asumaan velkaisessa Urjalassa tai pelastettavissa on liki velkasaneeraukseen joutuva kuntatalous.

Kunnanisille ja -äideille tuollainen summa on iloinen yllätys ja menee varmasti hyvään tarkoitukseen. Niiden käytöllä lottomiljonäärin ei pidä päätään vaivata sen enempää kuin ennenkään. Toki vaaleissa voi käydä, jos sellainen on ollut tapana.

Valtio ottaa myös palkastamme oman osuutensa ja sinne voisi osoittaa nyt rahaa niin tulevalle uudelle kuuden puolueen hallitukselle mukavana pesämunana, kuin sen rinnalla vielä työtään jatkavalle vanhalle toimitusministeristöllekin. Hyvin on sekin työnsä hoitanut ja kaipaa pientä kiitosta kansalaisilta, lottomiljonääriltä. On lottovoitto syntyä Suomeen.

Perussuomalaisten saama jytky ei sellainen kiitos totta vie ollut ja kadutta varmaan äänestäjiä näin jälkikäteen. Sitä voisi vähän hyvittää ja voidella sekä osoittaa parlamenttimme nyt jatkavalle ylähuoneelle myös sen ansaitseman kiitoksen. Ei kuitenkaan puolueelle tai edustajille, jolloin se voitaisiin jo tulkita maan tavaksi ja lottomiljonääri joutuisi siitä suotta medioitten hampaisiin.

Takuuvarmoja sijoituksia ja takauksia

Kun summa on kohtuullisen suuri, kahdeksan miljoonaa, sosiaaliturvan, terveysmenojen ja eläkkeiden kanssa kamppaileva valtio kestävyysvajeineen odottaa varmaan jo malttamattomana omaa osuuttaan miljoonista.

Lainoja ja takauksiakin olisi valtiolla maksettavana monin verroin lottomiljonääriä enemmän ja monenlaiset ovat menot myös Portugaliin ja Kreikkaa, Irlantiin ja tulevaisuudessa ties vaikka Espanjaan sekä Italiaan. Pankit eivät ole kaikkialla kunnossa ja kyse olisi ikään kuin isänmaallisesta teosta samalla omaa talouttamme näin tukien globaalissa yhteisessä markkinataloudessa. Köyhän asialla siinä ollaan.

Valtiolle annetun osuuden voi ymmärtää myös ikään kuin lainana ja sijoituksena, josta maksetaan myöhemmin Kreikasta kunnon korvaus, kun helleenien valtio myy ensin omaisuutensa lottomiljonäärin käyttöön Suomessa. Sitä on siellä kuten takavuosina Rovaniemen markkinoilla kultaa. Jonka talteen otti lopuksi Rovaniemen pankki ja rallin sanoittajana toimi silloin Reino Helismaa. Eivät ajat siitä olet niin paljon muuttuneet lottomiljonäärinä eläen.

Kahden lautasen loukku

Tuo valtion saama osuus voisi olla hieman suurempi kuin kunnan saama äyrimäärä. Progressio on Suomessa miljonääreillä korkea, vaikka olisikin viime vuosina hieman elämistä lottovoittajille helpotettukin.

Jos voittaja ei ole entinen miljonääri, totuttelu uuteen elämään on aluksi vaikeaa. Uusi vasemmistolla tuettu hallitus tarkoittaisi ehkä sellaista kolmen tai neljän miljoonan panostusta velkaantuneelle valtiollemme, jolloin samalla sopeutuminen tapahtuu hyvin forssalaiseen tapaan eläen. Forssan kokous ja Wahrenin perintö, pumpulienkeleiden muisto, edellyttävät solidaarisuutta siinä missä Koijärviliikekin.

Tällöin on muistettava, että pääosa siitä on toki vain sijoitusta ja lainaa, jolle haetaan vakuuksia ja takauksia, kunhan uusi hallitus on taas koottu ja ylähuoneen edustajat jäävät eläkkeelle. Se voi viedä kyllä nyt aikaa ja alahuone voi olla noista takauksista ja vakuuksista riitaisa ja muutenkin sen yksimielisyys on tulevaisuudessa lottorahojen käytöstä koetuksella. Tästäkään lottovoittajan ei pidä olla huolissaan ja vaivata päätään aiempaa enempää. Vaaleissa voi käydä, jos sellainen on ollut tapana. Kunhan muistaa että Suomessa hallituksen muodostavat yleensä hävinneet.

Seurakunta ja hyväntekeväisyys

Seurakunta ja muut sekalaiset pienemmän rahan käyttäjät ottavat palkasta osuutensa ja nyt se voisi olla noinkin suuressa summassa hieman aiempaa anteliaampaa. Seurakuntaan on nyt syytä liittyä takaisin jos siitä aiemmin on kitsauttaan eronnut. Moni kansalainen olisi varmaan valmis antamaan lottovoittona saaduista rahoista hyvinkin noin kymmenen prosentin osuuden hyväntekeväisyyteen normaalin kirkollisveron lisäksi.

Eihän sellainen tavallisen palkansaajan elämässä näy mitenkään sen jälkeen, kun tilillä on kahdeksan miljoonan euron jättipotti. Huonoa omaatuntoa sellainen voitelee ja mieli on hyväntekijällä kevyt kun on osuutensa antanut normaalia kolehtia vähän komeammalla hyvityksellä maanosassamme ja maailman köyhiä näin muistaen.

Kirkkoon sitä ei pidä kantaa mukana ja kolehtihaaviin tunkea. Syntyisi vain turhaa puhetta ja suukopua, joku ahdasmielinen ja kade voisi pitää sopimattomana. Kolikkoina ja pieninä seteleinä köyhäin kymmenykset olisi lottomiljonäärillä kirkossa melkoinen kottikärryllinen kuljetettavaksi.

Forssalainen malli

Jos takana on jo vuosien työputki ja ura julkishallinnossa, työnantajaa on ollut tapana muistaa rahoittamalla sitä kautta aiemmat palkkatulot ja muut tälle aiheutetut kulungit ja menot moniportaisessa konsernissa tai hierarkisessa korporaatiossa.

Sen ylläpidoksi olisi syytä muistaa siirtää osa varoista, kuten aina ennenkin, ja nyt vähän avokätisemmin. Niistä työnantaja voisi siirtää lottomiljonäärin tilille palkkaa, joka olisi nyt ehkä vähän kitsaampi kuin ennen lottovoittoa saatu runsaskätisempi ansiotulo.

Se pitäisi lottovoittajan kapealla tiellä ja elämä jatkuisi turvallisena eikä turmeltuisi suotta sellaisesta rahasummasta, jota lottovoittaja ei kuitenkaan ymmärrä oikein käsitellä ja käyttää.

Työaikaa voisi ehkä hieman pidentää ja joustaa pääansioissa siten, että sivuansioihin sopiva lisätyö löytyisi pitämään lottovoittajan elämän siedettävällä tasolla myös sen jälkeen, kun lottovoitto on tilitetty sen oikeille käyttäjilleen, ja arki jatkuu lottovoittajalla hyvinvointivaltiossa sen ehdoilla eläen ja ymmärtäen, kuinka on ollut lottovoitto syntyä tähän maahan ja etenkin Forssaan.

Sellainen voidaan ottaa pois keinotekoisilla monilla uusilla lottovoitoilla, uusilla demokratiakokeiluilla, uusilla kansainvälisillä ja meille vierailla organisaatioilla, uusilla kaksikamarisilla hallituksilla, uusilla meille vierailla puolueilla, uusilla Hämeeseen vierailla innovaatioilla ja uudistuksilla, Forssalle ja Lounais-Hämeen elämämenolle vieraalla vauraudella ja kulttuurilla, oudoilla ihmisillä kaduillamme.

Ei kommentteja: