perjantai 11. marraskuuta 2011

Mystinen 11.11. 2011

Marraskuun 11. päivä on suuren mystiikan päivä. Jo pelkkä marraskuun yhdestoista on monessa kulttuurissa poikkeava. Tämä koskee sekä läntisen että itäisen kulttuuripiirin yhteydessä asuvia kansoja ja pienkulttuureja, yksittäisiä ihmisiä. Kun tähän lisätään maaginen numeroyhdistelmä 11.11. 2011 pelkästään Shanghaissa tuhannet nuoret odottavat vihillepääsyään.

Kirkollinen juhla


Suomessa ortodoksit viettävät marraskuun 11. päivää pyhien marttyyrien, Menaksen, Viktorin ja Vikentioksen sekä etenkin pyhän marttyyri Stefaniksen ja pyhittäjäisän ja tunnustajan Teodoros Studiteksen muistopäivänä. Samalla tämä päivä on kirjailija Fjodor Dostojevskin syntymäpäivä vuodelta 1821.

Marraskuun 11. päivä päättyi ensimmäinen maailmansota: Saksa sopi aselevon ympärysvaltojen kanssa vuonna 1918. Suomessa marraskuun 11. päivänä syntyi kirjailija Kalle Päätalo.

Juhlapäivää itsenäisenä valtiona viettävät Angola ja Puola ja Saksassa käynnistyi karnevaalikausi. Yhdysvallat viettävät veteraanien päivää ja katoliset Pyhän Martinuksen juhlaa. Suomessa juhliva nuoret naiset uusina sodasta kirjoittavina Finlandia -ehdokkaina.

Transsubstaatio-oppi


Marraskuun 11. päivänä vuonna 1215 kristityt hyväksyivät ns. tsanssubstaatio-opin, minkä mukaan ehtoollisessa leipä ja viini muuttuvat todella Kristuksen ruumiiksi ja vereksi. Marraskuun 11. päivänä vuonna 1889 Washington hyväksyttiin Yhdysvaltain osavaltioksi. Tänään moni sitä katuu. Joka viides Yhdysvaltain kansalainen asuu perheessä, jonka tulot jäävät alle 5000 euron rajan vuodessa henkeä kohden laskettuna. Velan osuus on tätä paljon suurempi ja se kasvaa tuloja nopeammin.
Kun koko kansantalouden bruttokansantulo jaetaan henkilöluvulla, saadaan virheellinen kuva kansakunnan todellisesta vauraudesta ja hyvinvoinnista.

Suomalainen marttyyripresidentti Risto Ryti haudattiin marraskuun 11. päivänä vuonna 1956. Marraskuun 11. päivänä PlayStation pelikonsoli julkaistiin Japanissa.

Marraskuun 11. päivänä syntyi Henrik IV vuonna 1050, samoin Alphonse, Ranskan kuninkaan Ludvig VIII Leijonan poika vuonna 1220. Italian kuningas Viktor Emanuel syntyi niin ikään marraskuun 11. päivänä yhdessä Nicaraguan Daniel Ortegan kanssa.

Kirjailijoiden päivä


Kirjailijoista Dostojevskin ja Päätalon ohella syntyi vaikkapa Kurt Vonnegut, kun taas itävaltalainen Peter Drucker kuoli. Päivä on etenkin kirkollisten suurten tapahtumien ja kirjailijoiden päivä. Suomessa Finlandia ehdokkaiksi nimettiin nyt pelkästään naiskirjailijoita ja Laila Hirvisaaren uurastus palkittiin sekin ehdokkuudella. Mukana on uuden sukupolven sotakirjailijoita ja kaksi esikoisteosta. Ne sopivat hyvin marraskuun 11. päivän teemaan. Leo Tolstoin “Sota ja rauha” käy hyvin haasteena uusille nuorille kirjailijoillemme.

Kun naisia palkitaan, samalla mieskirjailijoita jätettiin palkitsematta ja etenkin rangaistuksi tulivat näin Jari Tervo ja Tuomas Kyrö, kirjoittaa toimittaja Antti Majander (HS 11.11). Vähä kaikessa on tapahtumassa nyt sekä sukupolven, että samalla sukupuolen vaihdos. Mutta minne jäi naisista ja Lapin sodasta upeasti kirjoittava ja ketutuspäivän avainhenkilöni Katja Kettu? Hänen ketutusta kai haluttiin raadissa jatkaa? Suosittelen hänelle Dostojevskin “Sorrettuja ja solvattuja”.

Martas


Marraskuun latinankielinen nimi "november" tulee yhdeksää merkitsevästä sanasta "novem". Ennen Julius Caesarin kalenteriuudistusta marraskuu oli vuoden yhdeksäs kuukausi. Marraskuu oli roomalaisille kyntö- ja kylvötöiden aikaa, mutta liki puolet päivistä kului kuitenkin juhlintaan. Etelä-Euroopassa on osattu aina juhlia ja myös marraskuussa.

Kuukauden suomenkielinen nimi viittaa yöpakkasiin ja routaan. Tällöin viimeisetkin ruohovartiset kasvit kuolevat ja tulevat martaiksi. Sana merkitse lähinnä kuolemaa ja vainajaa, indoeurooppalaisena kantasanana on "martas". Suomalainen juhliminen on jäänyt yleensä vähemmälle ja valmistautuminen lamaan tapahtuu eilen nimikkopäiväänsä viettäneen Martti Lutherin opein. Pietistiset liikkeemme syntyvät nekin muualla kuin välimereisen Euroopan menossa.

Skorpionin tähtimerkki


Marraskuun aikana sademäärät Suomessa vähenevät ja samalla auringonpaistetta saadaan todella niukasti. Pohjoisessa ensilumi auttaa, mutta etelämpänä marraskuu on nimensä veroinen. Viimeisetkin muuttolinnut jättävät talveen valmistautuvan pohjoisen pesimispaikkansa. Marraskuisen maiseman ja kaamoksen kuva on kuin varjo ihmisten sisimmässä.

Marraskuussa syntyneillä on yleensä skorpioni horoskooppimerkkinä. Siihen kannattaa tutustua astrologien tietoja netistä selaillen ja muistaa, kuinka tähtimerkkimme ovat vaihtuneet vuosituhansien aikana maan häilyvän akselin seurauksena, ja hakea samalla itselleen oikea tähtimerkki myös skorpionien aiemmin niin eroottiseen elämään. Paluu arkeen ja oikeaan tähtimerkkiin on aluksi vaikeaa, mutta siihen kyllä oppii marraskuun ja tulevan kaamoksen sekä talven paukkupakkasissa.

Dostojevskia opiskellen


Tässä sopeutumisessa auttaa Dostojevskin tuotanto, joista suosittelen menneen erotiikan muistona “Vanhan ruhtinaan rakkautta“, tähtimerkkiä vaihtaessa “Kaksoisolentoa“, tulevaan syvään taantumaan valmistautuessa “Köyhää väkeä”, organisaatiomuutoksi seuraillessa “Narria kartanon valtiaana”, kiusatuille tulevan talven aikana ketutukseen “Sorrettuja ja solvattuja” sekä “Alistettuja ja loukattuja”.

Kun avioliitto ja sen onni, solmittuna 11.11. 2011, ei välttämättä johda pitkään liittoon suosittelen myös Dostojevskin aina ajankohtaisia tyhjenevän talouden “Kirjoituksia kellarista” tai “Muistelmia kuolleesta talosta”. Ne ovat molemmat dostojevskilaisella suurella sydämellä ja lämmöllä kirjoitettuja ja kiusattua ihmistä ymmärtäviä myös vaikkapa kuntaliitoksia pohdittaessa.

Myös lapsia ja lasten kärsimyksiä ymmärretään tämän kovia jo nuorena kokeneen ja poliittisesti valveutuneen ihmistuntijan kirjoissa. Mustavalkoisuus on kaukana ihmiskuvauksista ja paatuneinkin ihminen on lopulta vai ihminen ihmisten joukossa. Teemana katumus ja kärsimys on hyvin suomalainen ja sopii Kalle Päätalon kirjojen joukkoon siinä missä Laila Hirvisaarta lukien.

Jos olo tuntuu kaiken tuon lukunautinnon jälkeen entistä ahdistavammalta, suosittelen aina ajankohtaista rippikirjaa “Rikos ja rangaistus” sekä politiikasta itsensä löytäville kertaamaan taas karren Dostojevskin “Pelurin”, “Idiootin” sekä “Riivaajan”. Ennen tulevia kuntavaaleja on syytä kerrata kirja “Keskenkasvuinen” , “Rikos ja rangaistus” sekä aina ja joka paikassa “Karamazovin veljekset”. Viimeksi mainittu sopii myös presidentinvaaleihin valmistautuville.

Dostojevskin novelleista skorpioneille sopivat, uuteen tähtimerkkiin jo siirryttyä, vaikkapa “Emäntä”, “Heikko sydän” sekä aina ajankohtainen “Rehellinen varas”. Leo Tolstoin “Sotaa ja rauhaa” ei pidä lähteä lukemaan perheellisen ennen kuin Dostojevskin kirja “Ikuinen aviomies” on tullut tutuksi.

Euroopan velkakriisistä kiinnostuneet voivat tutustua valkoisen miehen rötöksistä sopivasti kertovaan “Rikokseen ja rangaistukseen” sen jälkeen kun kirjat “Idiootti” ja “Köyhää väkeä” sekä “Rehellinen varas” ovat tulleet luetuiksi.

Ei kommentteja: