torstai 21. tammikuuta 2010

Viisi vihjettä

Viiden pisteen vihje

Mikä yhdistää skotlantilaista kuningasta Jaakko III:a, joka surmattiin hyvin skotlantilaiseen tapaan vain 36 -vuotiaana vuonna 1488 ja ranskalaissyntyistä uskonpuhdistajaa Jean Calvinia sekä niin ikään ranskalaista kirjailijaa Marcel Proustia ja heidän ohellaan nobelisteja Kurt Adleria, vuoden 1950 Nobelin kemianpalkinnolla muistettua, Saul Bellowia, vuoden 1976 Nobelin kirjallisuuden palkinnon pokkaajaa sekä Owen Chamberlainia, vuoden 1959 Nobelin fysiikan palkinnon saanutta, toisiinsa?

Jos vastaus ja sen haku liittyy jotenkin kalvinismiin ja sen läheisyyteen ko. henkilöiden maailmankuvana tai muuten luovaan, innovatiiviseen ja ahkeraan, omintakeiseen ajatteluun ja toimintaan, josta myös pääministeri Matti Vanhanen sai moitteita virkansa alussa Helsingin Sanomien omistajasuvun jäseneltä juuri Jean Calvinin opeista moitittuna, arvaus on väärä. Ilmiöllä ei ole mitään tekemistä Keskustan puheenjohtajakisan kanssa, niin kiinnostava kuin se muuten olisikin. Näitä ongelmia ratkoo Jari Tervo Uutisvuodossa.

Helpotan tehtävää ja lisään vihjeitä sinänsä hyvin yksiselitteisen ja helpon ongelman avaamiseen niille, jotka eivät ole sitä heti oivaltaneet.

Neljän pisteen vihje

Tuohon kysyttyyn tapahtumaan ja kosmiseen näytelmään liittyy läheisesti maailman suurimman olutpanimon perustaja Adolphus Busch, mutta myös yhdysvaltalainen nero ja keksijä, fyysikko ja matemaatikko, alun perin kroatialainen sähköinsinööri Niloka Tesla sekä toinenkin suuri keksijä, hymiöistään ainakin monelle tuttu Harvey Ball.

Jos vastaus alkaa siirtyä Yhdysvaltain presidenttisukuun ja sen nerouteen, arvaus on edelleen väärä. Samoin jos olut yhdistetään saksalaiseen siirtolaisuuteen Yhdysvaltoihin ja sen mukana sinne muuttaneeseen ja roskaruokana tunnettuun hampurilaiseen oluen ohella, pohdintaan ylipainosta ja terveysriskeistä ruokakulttuurissamme, pohdinta menee harhaan, olkoonkin että ilmiöön toki liittyy myös Coca-Cola ja sen Classic -nimisen ikivanhan reseptin tarina maailman yhtenä suurimmista brändeistä ja läntisen kulttuurin tuotteista ja tunnusmerkeistä.

Kolmen pisteen vihje


Jos ilmiö vaikuttaa liiaksi tieteeseen tai kulttuuriin viittaavalta, ruokakulttuuria ja taloutta korostavalta, sillä on myös viihteeseen ja urheiluun johtavia yhtymäkohtia elämämme arkeen. Esimerkkeinä vaikkapa yhdysvaltalainen nyrkkeilijä “Jake LaMotta” Ciacobbe Rambo ja Sylvester Stallonen kaltainen kaikki iskut vastaanottava ja ne loppuun saakka kestävä nuoratun neliön sankari, tai oma Paavo Nurmemme juoksemassa samana päivänä ja vain tunnin välein 1500 ja 5000 metrin piinaavat juoksut Pariisin olympialaisten legendaarisimmissa illassa. Edes Lasse Virenin juoksut yhdessä Pekka Vasalan kanssa eivät tuon suorituksen arvoa hämärrä vähääkään suomalaisen urheilun ykkösiltana ja suurimpana tähtihetkenä.

Kahden ja puolen pisteen vihje

Nyt arvaaminen alkaa muuttua jo lähemmäs todellista tietoa, kun lisään mukaan vielä Arthur Ashen pelit voittamattomana tennisvirtuoosina, jota säestää Wimbletonissa rockin aikansa kuningas “Ronnie James Dio” Ronald Padovana sekä nuoremmille ehkä paremmin tuttu laulaja Jessica Simpson myöhemmin Mark Levergoodin haastattelemana Suomen tai Ruotsin televisiossa, kuinka vaan, ja taustalla soi vielä Arlo Guthrien sävellys. Kaikki nämä liittyvät vihjeeseen ja ovat sidoksissa myös edellisiin vihjeisiin. Galaktinen verkosto on nyt jo harvinaisen paljastava näiden tähtien asentoa ja liikkeitä tuntien.

Kun kerron vielä kuinka taustalla on suomalaisen rakastamani taidemaalari Helene Schjerbeckin maalauksia, Irinan Krohnin poliittista teatteria sekä lääkäri, kirjailija Jorma Palon ja Helsingin hiippakunnan piispan Aimo T. Nikolaisen yhteinen näkemys ihmisen mielestä ja sen syvyydestä, saavutusten kirjaamisen mielettömyydestä, jo pääosa, yli 90 % lukijoista on tiennyt mistä on kysymys. Niin paljastavaa on Schjerbeckin käden jälki yhdessä Arlo Guthrien sävellysten kanssa kietoutuen. Siinä ihmismielen sinfonia liittyy suoraan värien syntyyn ja muotokieleen, suomalaiseen humanisimiin ja sen monialaiseen viestiin.

Kahden pisteen vihje

Jotta asia ei menisi sivuun lopulta kymmenykseltä, lisään vielä mukaan sodan ja rauhan miehet, toisen maailmansodan taistelun käynnistyminen Britanniasta ja sen yhteys tietoliikennesatelliitti Telstariin sekä Neuvostoliiton viralliseen uutistoimistoon TASS’iin, Venäjän ensimmäiseen vaaleilla valittuun presidenttiin Boris Jeltsiniin sekä hurrikaani Dennisin saapumiseen Floridan luoteisrannikolle. Vielä nytkin monet sen merkit näkyvät siellä ja häiritsevät ilmasiltaa, joka siirtää jenkkejä Haitin maanjäristysalueilta kotimaahansa. Haiti on tunnetusti vahvasti jenkkien hallinnoimaa takamaata ja vastuu jatkosta kuuluu paljolti heille.

Kysytty ilmiö, monen tapahtuman alku ja loppu, galaksien leikki ihmisten mielellä ja sielulla, ei ole salaliittoteoriaa, vaikka aikamme sellaisiin viittaakin ja kymmenen prosenttia suomalaisista, hieman ylikin, laskelmoi kaiken peliteorioitten moraalittoman maailman varaan. Tosin vihjeenä ensimmäinen tietoliikennesatelliitti Telstar, liittoutuneiden maihinnousu Sisiliassa sekä ilmailu-, avaruus- ja sotateollisuusyhtiö EADS:n synty voisivat ollakin salaliittoteorioita ja pelejä ruokkivia vihjeitä ja yhdistyvät nyt lisäksi kiisteltyyn Aleksandr Lukasenkon valintaan Valko-Venäjän presidentiksi sekä Panaman diktaattorin, huumekartellien hoitajan Manuel Noriegan vangitsemiseen ja tuomioon Miamissa. Tuomio oli 40 vuotta eli hieman yli arvioidun jäljellä olevan elinajan. Tuolloin Miamin poliisit ja tuomarit olivat lahjomattomia. Kuten ovat tietysti tänäänkin.

Yhden ja puolen pisteen vihje

Salapoliisityötä kohti da Vinci koodia ruokkii myös Greenpeacen komean lippulaivan Rainbow Warrieorin upottaminen Aucklandissa Australissa ja Vichyn hallituksen työn käynnistyminen Ranskassa, ja mikä puhuttelevinta koko mysteerille, aina niin verisen Dublinin kaupungin perustaminen Liffey-joen rannoille sekä lyhyeksi jääneen Jane Greyn hallituskauden alkuun Englannissa, viittaisivat aggressiivisiin ja ajallemme tyypillisiin maailmanpalon ennusteisiin Maya -kansan kalentereiden tapaan loppua lupaillen Arctic Babylonin sivuja selaillen. Romaanistani mysteerin ratkaisu ei nyt kuitenkaan avaudu.

Niille kahdelle lukijalleni, joista toinen ei ole vielä arvannut, miten asiat ja henkilöt yhdistyvät ja verkottuvat nyt toisiinsa takavuosien sosiaalisten medioitten oudossa kudelmassa, lisään vielä vihjeinä Alankomaiden vapaustaistelija Vilhelm Oranilaisen murhan kodissaan Delftissä sekä Alexander Mackenzien saapumiseen hänen nimeään vieläkin kantavan Mackenzie-joen suistoon sekä Puolalle niin tyypilliseen joukkomurhaan Jedwabnessa, lähellä nykyisinkin tuttuja keskitysleirien kolkkoja maisemia toisen maailmansodan melskeissä.

Yhden pisteen vihje

Näihin synkkiin tapahtumiin liittyy lopuksi vielä Alankomaiden perustajan kuoleman ohella Rooman keisari Hadrianuksen poismeno, jota seurasi niin ikään poliittisen johtajan Rodrigo Diaz de Vivar ( “El Cid” ) salamurha kastilialaiseen tapaan. Henkiin eivät jääneet myöskään Henrik II Ranskassa ja pois vainautuivat vihjeitä lisäten, kuten takavuosien neekeripojat, Yhdysvaltain suurliikemies John D. Rockefeller, näyttelijä Mel Blanc ja tsetseenijohtaja Samil Dasajev. Sen sijaan uutena syntyi Bahaman valtio.

Lopuksi

Tiivistelmänä tuota suurta aikaa luonnehti siis kalvinismin perustaja Jean Calvin, suomalainen kuvataiteilija Helene Schjerbeck ja hänen värimaailmansa, ranskalainen kirjailija ja “Kadonnutta aika etsivä” Marcel Proust, Paavo Nurmen ihmeteot Pariisin olympialaisissa, tietoliikennesatelliitti Telstar I ja toisessa maailmansodassa Britannian taistelujen alkaminen. Siinä on jotain ajallemme tyypillistä nobelisteineen ja luovine neroineen, tietokonerajan alkua lupaavaa ja toisaalla turvattomuutta lisäävää väkivaltaa suuren luovuuden, työn ja tuskan rinnalla.

Kaikkia näitä tapahtumia, syntymää ja kuolemaa, yhdisti sama päivä, heinäkuun kymmenes. Tällaisia päiviä vuoteen sattuu noin 365 kappaletta ja ne on syytä elää kuten nämä heinäkuun yhdelle päivälle ajoittuneet muutamat syntymät, kuolemat ja maailman tapahtumia muuttaneet muutamat ilmiöt miljoonien, miljardien vastaavien tapahtumien joukossa, joista oma syntymäpäiväni oli juuri tuo samainen päivä, ja josta päivästä jokaisen oma osuus, minun osuuteni, on ollut olematon. Tai ainakin niin me usein oletamme tietämättä paljoakaan edessä olevasta tai taaksemme jättämästä, galaksien tuntemattomasta kertomuksestamme, Jean Calvinin tapaan sitä usein pohtien ja jättäen jälkeemme suuren maailmankatsomuksen, mallin elää ja tulla kohdelluksi ihmisenä.

Ei kommentteja: