tiistai 3. syyskuuta 2013
Suurten uutisten päiviä
Prinsessa Madeleine on raskaana. Se on odotettu iloinen uutinen. Nokia on myyty Microsoftille ja suomalainen teollinen historia saa uuden luvun, josta Elop vastaa uuden globaalin konsernin johdossa. Suomen presidentti tapaa Tukholmassa Yhdysvaltain presidentin ja siellä sivutaan Syyrian, Egyptin ja Iranin ongelmia. Suomen asema on vanhan kuningaskunnan vuosisataisena itäisenä maakuntana yhtä merkittävä, ellei merkittävämpi, tänään kuin tarinan alkaessa 1100 -luvun alussa.
Myötätuuli on alkamassa
Molemmat uutiset ovat hyviä, jos Suomi idän ja lännen välisenä puskurivaltiona ymmärtää myös oman historiansa ja pelaa korttinsa oikein. Saksan vaalit ovat meille kiintoisa tapahtuma sekin ja sen tulokset vaikuttavat Suomessa.
Seuraten viimeistä ja ainutta televisioväittelyä neljälle kanavalle välitettyä, Saksa on nousussa ja niin on myös Ruotsi. Britit pohtivat osallistumistaan Syyrian tapahtumiin ja pitkä imperiumin historia pani pohtimaan uudelleen sekaantumista sellaiseen, jonka historian juuri Britannia tuntee ranskalaisten tapaan erityisen hyvin. Koston kierre on ongelma johon ei haluta mukaan.
Suomalaisten asema on eturintamassa humanitaarisen avun jakajana mutta myös kriisipesäkkeissä. Se ei ole meille uutta ja sen me myös osaamme. Maailma tarttuu aina osaamiseen, varmaan ja luotettuun.
Nokia vei meidät uudelle aikakaudelle
Suomalaisten asema on kohentunut Nokian kautta ratkaisevasti globaaleilla “Connecting People” -markkinoilla. Suomi on panostanut sellaiseen osaamiseen, jonka sosiaalinen ja kulttuurin pääoma muuttuu myös koko ajan taloudelliseksi voitoksi.
Tästä intellektuaalisesta osaamisesta ja pääomasta maksetaan maailmalla eniten. Sitä meillä on, ja sen käyttö on opittava ja laskutettava oikein. Siihen on nyt yhteiskunnan panostettava. Ilmaista orjatyötä ei pidä teettää maan parhailla aivoillamme. Mediayhteiskunta on mennyt tässä harhaan.
Nyt ryöstöviljely on viemässä meitä väärään suuntaan ja valtion on puututtava väliaikaisesti sen rahoitukseen Nokian puuttuessa. Nokian panostus kun oli moninkertainen yliopistojemme panostukseen.
Tämä kirjoitus, kaikki kirjani, ovat aina olleet ilmaisia. Se ei voi olla oikein viihdekirjallisuuden rinnalla. Jossain on virhe, joka on osattava oikaista ajoissa. Kun oikeaa työtä on ojan kaivu, kaikki Nokian kaltainen on silloin katoamassa. Kulttuurimme ja sen sosiaaliset rakenteet eivät nousseet Nokian myötä ja ainut mistä ehkä maksettiin oli teknologia. Lopulta ei sekään. Viihde vei kaiken, pelikonsolit.
Pääomista köyhä maa
Se että rahoitus ja pääomat ovat Bill Gatesin ei asiaa ainakaan heikennä.
Sama koskee suhdetta läntiseen kuningaskuntaan ja sen menestykseen. Mitä paremmin siellä, Saksassa tai Putinin isännöimässä vanhassa keisarikunnassamme menee, sitä paremmin menestyvät myös suomalaiset.
Mitä varovaisempia ovat nyt britit, sitä parempi suomalaisille. Nämä neljä maata kun ovat meidän suurimmat kauppakumppanit ja Yhdysvallat taloudellisena ja tieteellisteknisenä liittolaisena korvaamaton. Lisänä ovat tuossa Kiina ja Aasia, Etelä-Amerikka ja kohta myös Afrikka.
Ennen tänään kuultua syntyi hallituksen rakenneohjelma ja palattiin takaisin konsensus Suomen vahvuuteen ja tupoon. Siitä ei ole mitään pahaa sanottavana. Se, että näin kävi johtui kansasta ja sen kriisitietoisuudesta, kyvystä arvioida missä nyt mennään ja miksi. Näin on ollut tuhatvuotisessa historiassamme monet kerrat. Kansa on lopulta ratkaissut myös kuninkaittemme kohtalon ja keisareitten elämän.
Nousukauden kynnyksellä
Jos ja kun kortit pelataan oikein, Suomi on siirtymässä nousukauteen. Nyt kyse on siitä, onko Suomella vielä tallella kyky ja maltti vaurastua ja muistaa kuinka suurten pallopurjeiden nostaminen on kokonaan toinen asia kuin luovia vuodesta toiseen vastatuuleen ja tuulen vireitä haistellen. Siinä suomalaiset ovat parempia kuin tuulen kääntyessä myötäiseksi. Suomalainen pohjoinen kulttuuri on vastatuuleen luovimista.
Forssan valtuuston kokous, strategialuonnosten valmistelu maanantaina, oli hengeltään rakentava ja edellytti valtuuston sitoutumista yhteisöjen Hämeeseen. Uusi kuntajohto on ottanut jämäkän otteen mittaviin haasteisiin. Vision ja mission rinnalla on pragmaattinen suomalainen käytäntö ja hämäläinen peräänantamattomuus.
Nyt on huomattava myös ympäröivän maailman muutokset, läheinen historiamme näihin vuosituhantisiin tapahtumiin sekä savialueen yhteinen historia. Savialueen yhteinen luonnonvarojen käyttö ja kyky verkottua on vahvuus, josta on pidettävä kiinni ja kehitettävä seuraavana, sote -alueen jälkeinen, sivistyksen ja kulttuurin tieteellistekninen vallankumouksemme. Se on odottanut vuoroaan jo kaksi vuosikymmentä. Sen jyräsi Nokia ja tuon ajan yhden asian ilmiö.
Älyllisen voimavaran käytössä menestyminen, oikeiden ilmansuuntien valinta, on Etelä-Hämeessä yhtä tärkeää, ellei tärkeämpää, kuin Nokian teollisen läpimurron aikana kansallisena ponnistuksena useiden yliopistojemme ja teknologiakeskustemme yhteistyönä tutkimuslaitoksissamme.
Tästä opitusta traditiosta ei saa nyt tinkiä tuumaakaan. Korkeakoulujen ja tutkimuslaitostemme on nyt löydettävä savialueella yrittäjät ja samalla toisensa, josta uusi Nokia myös luonnonvarataloudelle synnytetään. Poliittinen tahto ja tuki tälle ponnistukselle varmasti löytyy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti