Chile juhlii San Josen kaivosmiehiä. Viimeinenkin Chilen presidentin halaama kaivokseen loukkuun jäänyt työläinen pelastettiin Suomen aikaa aamuyöstä ahtaassa kapselissa vaijerilla kelaten kello 3.55 Suomenaikaa. Porukan hauskuuttaja ja ilonpitäjä Sepulveda jatkoi ilonpitoaan vielä maan kamaralle päästyään ja Chilen kansa riemuitsi yhdessä pelastuneitten perheitten mukana. Laulettiin kansallislaulu, median liki 2000 -päinen sopulilauma ryntäsi haastattelemaan miehiä ja kaatoi lähiomaisille tarkoitetut kuohuviinillä lastatut pöydät kumoon. Toimittajia revittiin hiuksista ja nyrkit heiluivat. Suuren spektaakkelin ohjaus ja käsikirjoitus toimivat kiitettävästi, siihen uhratut varat eivät menneet hukkaan.
Pineran hallituksen uhkapeliä
Presidentti Sebastian Pinera sai jatko-ajan ja hän hallituksineen oli tämän kansainvälisen mediaspektaakkelin näkyvin yksittäinen voittaja. Kaivosmiehen ammattia ymmärretään nyt ehkä paremmin ja työn turvallisuuteen ehkä panostetaan, palkkoja ei kadehdita. Kaivosmiehistä tehdään dokumentteja, yksi heistä aloitti kirjansa viisaasti maan alla ja hakee sille kustantajaa, maailmanlaajuista levitystä.
San Jose jää historiaan mediatapahtumana, jossa viihde ja markkinahumu yhdistyy vakavaan asiaan, laiminlyönteihin, ja jossa panoksena on ihmisten henki.
Unkarin myrkkytehdas jatkaa toimintaansa
Samaan aikaan Unkarin myrkkytehtaaksi nimetty alumiinikaivos on kauhistuttava näky ilmakuvaa järkyttyneenä seuraten. Kaivoksen myrkkyallas on pienen järven kokoinen ja sisältää Tonavan varrella punaista myrkkylietettä tolkuttomat määrät avotaivaan alla maavallein padottuna. Tällaisia vastaavia maahan kaivettuja altaita maailmalla näkee runsaasti, eniten niissä säilytetään öljyä ja sen tisleitä. Voi vain arvailla, mitä tällaiset tehtaat myrkkyineen ovat saaneet aikaan vuosikymmenten saatossa koko laajan vaikutusalueensa piirissä pitkin Tonavaa. Maailman joista pääosa on toki pilattu, sen me jo toki tiedämmekin.
Padon alapuolella oli kaupunki, alumiinitehtaan työläisten yhdyskunta, ja viljavia peltoja. Tämä yhdyskunta hautautui heppoisen padon murtuman jäljiltä myrkkyliemeen. Yhdeksän ihmistä sai surmansa ja 45 ihmistä on edelleen sairaalahoidossa osa kriittisessä tilassa. Alue on asuinkeloton ikuisiksi ajoksi, ihmiset poistuvat kodeistaan. Se ei tehtaan menoa toki haittaa tai edes viivytä.
Myrkkylammen ympärille rakennettiin 600 metrin mittainen hätäpato ja tahdas jatkaa loppuviikosta toimintaansa. Ihmisen ja ympäristön arvo on sittenkin toinen kuin mitä Chilen ja San Josen mediaspektaakkeli meille välittää. Globaali media on tarkoitettu sittenkin muuhun kuin julman totuuden välittäjäksi. Chilen hallituksen ja presidentin tueksi tarkoitettu näytelmä ei ole se maailma, jossa me oikeasti elämme.
Kaivostyöläisten minibussi
Lokakuun 12 päivänä työläisten minibussi kuljetti Dinipropetroshin alueella Ukrainassa Magnetsin ja Nikopolin kaupungin tehtaan työläisiä ylikuormitetussa minibussi kuten vuosikymmenet aiemmin. Auto ajautui tasoristeyksessä tavarajunan alle. Ainakin 42 ihmistä kuoli välittömästi. Presidentti Viktor Janukovits lähetti perheille surunvalittelunsa ja piti kuljettajaa psykiatrisen hoidon tarpeessa olevana vastuuttomana tunarina.
Sitä hoitoa hän ei enää tarvitse, sen sijaan perhe varmaankin ja sadat muut turmassa kuolleitten perheiden jäsenet. Sellaista tuolla alueella tuskin järjestyy sen enempää kuin Unkarissa alumiinitehtaan varjossa. Heille edessä on evakko ja uuden elämän etsintä sikäli kun terveys sen sallii.
Salama kirkkaalta taivaalta
Elokuun 28. päivänä 2006 pietarilaisen Pulkov lentoyhtiön Tupolev 154 kone joutui onnettomuuteen niin ikään Ukrainassa 45 kilometriä Donetsista. Koneessa olleet 160 matkustajaa ja 10 henkilön miehistö menehtyivät. Syyksi kerrottiin aluksi salamaniskua koneeseen. Ukraanassa kaikki on mahdollista, onnettomuudet tulevat tiuhaan.
Selitystä onnettomuuden syyksi epäiltiin. Pikemmin oletettiin koneen joutuneen turbulenssiin ja rikkoutuneen. Tupolev 154 koneille on sattunut onnettomuuksia niiden vuoden 1968 ensilennon jälkeen 62 kappaletta ja niissä on menehtynyt ihmisiä 2687. Uusin onnettomuus oli näille jo odotettua jatkoa ja paikkakin ennalta arvattava.
Palo Ukrainalaisessa voimalaitoksessa
Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa Prypajatin kaupungin voimalaitoksen yhteydessä sattui vähäinen onnettomuus 26.4 vuonna 1986. Voimalaitoksessa sattui räjähdys ja tulipalo, kaksi henkilöä sai surmansa, toinen sammuttaessaan paloa. Myöhemmin tiedotettiin kuinka ydinvoimalan reaktorin palo jatkuisi ja että voimalaitosalueella olisi mitattu arviolta 1000 röntgenin säteilyarvoja sekuntia kohden. Tappava annos on puolet tästä tunnin aikana säteilylle altistuneena.
Palomiesten kerrottiin sammuttaneen kuitenkin ikävän voimalaitospalo kello 5 iltaan mennessä ja 52 loukkaantunutta olisi viety sairaalahoitoon. Seuravana yönä Prypajat kuitenkin evakuoitiin, säteilyarvoiksi huhuttiin nyt 20 000 R/h.
Tämän voimalaitoksen nimi oli Tsernobyl ja maailma koki ensimmäisen todellisen ydinvoimalaan liittyneen hallitsemattoman reaktoripalon ja sen globaalit seuraukset. Nämä seuraukset johtivat pelkästään Ukrainalle noin 150 miljardin dollarin jälkikustannuksiin. Suomessa rukoiltiin tuulten suunnan olevan nyt suotuisan.
Ihmisen arvo rapautumassa
Ukrainassa ja Unkarissa onnettomuudet eivät tule kello kaulassa. Talouden vauhdin kiihtyessä ja ahneuden voittaessa ihmisen ja hänen ympäristönsä arvo, ihmiselämän kunnioitus rinnan hänen elinympäristönsä kanssa rapautuvat, vahingot ja katastrofit tulevat odotettuina ja osana sitä hintaa, joka etenkin köyhien ja kehitysmaiden on talouskasvustaan maksettava. Näistä miljoonien ihmisten uhrit jäävät vain medialta huomaamatta 7000 miljoonan ihmisen koko ajan kasvavassa populaatiossa.
Chile edustaa sitä Etelä-Amerikassa mitä Unkari ja Ukraina Itä-Euroopassa, Kiina ja Intia Aasiassa. Luonnonvarojen käyttö kiihtyy ja jopa oma hiilijalanjälkemme on edelleen vai kasvanut puhuimme me medioissamme mitä tahansa tankatessamme vuodenvaihteessa autoihimme hieman lisää etanolia muun öljytisleen joukossa.
Näennäiset tapahtumat, pienet olemattomat yksityökohdat ja sivuraiteet, näytelmät gonzo-journalismin ravinnoksi, ovat medialle kaikkein sopivinta viihdettä oman taloutensa pönkittäjinä.
Viihteellinen spektaakkeli
Mediayhteiskunnan tärkein tiedottaja on viihteellinen ja sopii Chilen kaltaisen 69 vuorokautta kestäneen kaivosonnettomuuden tiedottajaksi. Siitä riittää aineistoa vielä moneen legendaan ja Hollywood -elämän kuvaukseen. Kaivosmiesten perheet ovat ainakin hetken suuren mediamyllerryksen sellaista aineistoa, jonka tähdiksi heitä koulutettiin jo kaivoksessa kortinpeluun ohella.
Oli haettava pikataitoja kaivosduunarina esiintymisestä kameroiden edessä, presidentille puhetta pitäen ja kiittäen pelastajia, kansakuntaa, koko globaalia maailmaa, Sebastian Pineran hallintoa ja uhrauksia. Edes Kimi Räikkönen ei urallaan oppinut tätä läksyä niin sujuvasti kuin kaivosmiesten johto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti