maanantai 5. tammikuuta 2009

Huonoja uutisia

Uutiset syntyvät harvoin myönteisistä ja positiivisista asioista. Niinpä kun elämme nyt uusmediassa itsekin sitä koko ajan tuottaen, törmäämme koko ajan tähän negaatioon. Se on kääntöpuoli positiolle, myönteiselle suhtautumiselle elämään.

Positiivisten ajatusten yliopisto

Takavuosina opiskelimme Oulussa positiivista ajattelua yliopistossa. Kielsimme kaikki negatiiviset ja kielteiset ilmaisut ja käsitteet. Jopa mutta -sana oli jyrkästi kielletty. Se kun toi mieleen tavan ensin kiitellä ja hyväksyä, mutta sitten ottaa kaikki takaisin kuulijan korvien punoittaessa heti tuon sanan kuultuaan. Sadistinen luonne rakastaa tällaisia kissa-hiiri -leikkejä. Ensin hyvät uutiset ja sitten huonot. Stalin rakasti sadistina antaa armeijansa johdolle korotuksia, ja surmauttaa heti juhlinnan jälkeen. Hitler oli sadomasokistinen ja jatkoi kansansa kiusaamista saaden siitäkin nautintoa aivan loppuun saakka. Sadistisen ihmisen toimintaa on paljon helpompi ennakoida kuin masokistisen saati sadomasokistisen persoonallisuuden. Maanisdepressiivinen häiriö on hankalampi hoitajilleen kuin puhtaasti depressiivinen tai maaninen persoonallisuus. Yhteen suuntaan etääntyvät kehitykset ovat tutkijalle helpommin ennustettavia kuin moneen suuntaan aaltoilevat ja toisiaan poissulkevat.

Maksoimme Oulussa kiltisti sakkoa käyttäessämme negaatioita ja käänsimme jopa tutun nelikentän (swot) analyysin heikkoudet ja uhat aina positiivisiksi vahvuuksiksi ja mahdollisuuksiksi. Tästä käynnistyi 1970-luvun Oulun nousu ja usko ihmeisiin omana teknologiakeskuksena ja innovaatioympäristönä, omana suurena keskuksena ja tiedepuistona niin musiikin, taiteen kuin urheilun ja etenkin jääkiekon vaativilla areenoilla. Talous oli saatava kuitenkin ensin innovatiiviselle uralle ja positiivisella mielellä sekä maanisella hengellä. Perisuomalainen depressio kiellettiin ja se mitä ei ole symbolivarastossamme tunnekielenä, sitä ei ole olemassakaan. Laestadiolaiseen kuriin ja tervaporvarin oppiin käännytetty kansa osasi tämän pragmatismin ensimmäisen käskyn rikastua amerikkalaisen bisneshengen utilitaristisella uskolla.

Negatiivisten ajatusten Häme

Saapuminen lamavuonna 1990 Hämeeseen ja Forssaan käänsi kaiken ylösalaisin. Kaikki oli synkkää ja negatiivista, tiede tehtiin sekin kriittisesti ja elämä näytti kovin harmaalta, ihmiset mykän sulkeutuneilta ja depressiivisiltä. Kun saavuin lentokentältä bussilla Forssan linja-autoasemalle kohtasin nuorisojengin, joka alkoi potkia minua katuun. Se oli ensimmäinen sellainen kohtaaminen ihmisiin elinikänäni. Tervetuloa Forssaan ja Lounais-Hämeeseen. Myöhemmin näitä ihmisiä tapasi uudelleen ja myös joulunpyhinä ja aina syynä alkoholin väärin käyttö ja päihteet.

Forssassa joutui opiskelemaan uuden ilmiön. Vanhemmat hyväksyivät päihteet ja niistä oli tullut myös lasten ja naisten kohdalla siedetty ilmiö. Samoin holtiton käyttäytyminen julkisilla paikoilla ja ihmisten kotirauhaa häiriten protestanttisessa maassa silti mukamas eläen. Matka laestadiolaisesta ja savolaisesta Oulusta kohti Hämettä oli samalla hyppy uuden geeniperimän kansan sisälle, kertovat nyt dna-tutkijat. Ero on suurempi kuin minkään eurooppalaisen kansakunnan välillä. Vaikka kieli ja kulttuuri olisikin sama, tuskin nämä ymmärsivät toisiaan. Tuskin tulisin ymmärretyksi, ajattelin silloin ja olin oikeassa.

Kukaan bussia odottava Forssaan saapuessani ei näyttänyt näkevän mitään, taksijonossa seisovat katselivat muualle. Sain juopuneimman nurin ja pääsin karkuun. Keskustasta poispäin. En tiennyt missä kaupungin keskusta mahtaisi löytyä. Toriaukio oli piilossa ja tuskin olisin sitä silloin edes toriksi oivaltanut. Niin autio ja tyhjä se oli eikä nykyisen veroinen ollenkaan.


Vuosi 2008 oli tarinaa Kemijärveltä Gazaan.

Mennyt vuosi oli surullinen mediaa seuranneen näkökulmasta. Finanssikriisi vyöryi liikkeelle ja taantuma alkoi kuin varkain ja rikollisten työnä. Maailmalla on takana pelkästään raunioita ja edessä vaikeasti ennustettavaa pimeää. Tulevaisuuden ennustajat ja myös media koki vaikean tappion jättäessään kertomatta jo aikoja mikä meitä on odottamassa. Kukaan ei osannut ennustaa miten kriisi lähtisi liikkeelle ja kuinka nopeasti se laajenisi. Viisailta jäi omituisella tavalla ymmärtämättä miten maailman talousmahdit ovat toisissaan kiinni ja varastoton JIT (just in time) organisaatio reagoi kaikkeen heti ja viipymättä. Alihankkijaketjut katkeavat kun rahamarkkinat eivät toimi tässä uudessa maailmantaloudessa. Aivan kuten hyvät ja positiiviset innovaatiot pyörivät reaaliaikaisesti ympäri maailmaa, samoin pahan kierre käynnistyy samaan aikaan ja kaikkialla.

Kun luottamus maailman talouteen katoaa alkaa luottamus horjua myös omaan talouteen ja kulutusta on vähennettävä. Ihminen kun on psykologinen eläin, valehteleva eläin ja itsepetos pahin kaikista. Kuten Forssa Suomessa Suomi on maailmantaloudessa aina muutaman askeleen muita jäljessä, mutta suunta on varmasti lopulta sama ja aalto käy syvällä. Tieto siitä kuinka syvälle menemme ja kauanko kurjuutta kestää, lohduttaisi. Valitettavasti tällaista tietoa ei ole nyt käytettävissä. Jotkut puhuvat kuukausista, useimmat kuitenkin vuosista. Ne jotka puhuvat vuosista, ovat nyt oikeassa. Tällaista globaalia harmageddonia emme ole aiemmin kokeneet.

Kuntavaalit suurta petosta

Ennen kuntavaaleja esittelin kuinka olemme menossa syvään ja pitkää lamaan ja kuinka suuri joukko kuntiamme elää nälkävelalla. Ei pitäisi puhua ikäviä silloin, jos aikoo menestyä vaaleissa. Omalla kohdalla pidin kuitenkin velvollisuutena kertoa mitkä kunnat ovat velkaisimpia ja pääosa näistä on nyt vuoden vaihteessa lakannut olemasta. Velkaa tehtiin hulvattomasti ennen liitoksia. Kun on liikkunut Suomessa myös kaavoittajana ja yrittäjiä tutkien ja tukien, tietää milloin ja missä talous menee ahdinkoon. Yhdyskuntien rajat ovat Suomessa harvinaisen selväpiirteiset siinä missä luonnolliset luonnonmaantieteelliset rajamme. Topeliuksen ensimmäisenä kuvaamat kulttuurimaantieteelliset rajat ovat toki muuttuneet, mutta eivät nekään ole kokonaan hävinneet.

Käsitys siitä että vain pienet kunnat ovat vaikeuksissa on harhaa. Yli verovarojensa elävät myös Helsinki, Tampere, Vantaa, Turku, Lahti ja Kuopio. Pakkotilanteessa kunnat joutuvat karsimaan henkilöstöään. Eniten kasvavat sosiaali- ja terveystoimen menot. Luvut liikkuvat kymmenen prosentin molemmin puolin. Oulussa kasvu oli viime vuonna 13 %, Hämeenlinnassa jopa hieman enemmän. Koko sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala on uusittava Suomessa. Verorahoituksemme ei tule riittämään peruspalveluihimme vaikka lama ei olisikaan ongelmaa pahentamassa. Vuoden kuluttua Lounais-Häme on vaikeuksissa, joita muutama vuosi sitten olisi voitu ainakin siirtää. Maaseututukijalle ongelmana on se jääräpäisyys, jolla maallikot ovat alkaneet hoitaa yhdyskuntia ja yhteisöjä samaan aikaan ja tehdä tutkimuksen turhaksi puuhasteluksi.

Lähi-itä on kaikkien negaatioiden äiti

Gazan sotaan me palamme tänä vuonna vielä moneen kertaan. Levottomuudet Tiibetissä ja Kauhajoen koulusurmat olemme jo unohtaneet. Presidentti Halonen muistutti meitä väkivaltaisuudestamme. Koska uskalletaan sanoa kuinka naisen testosteronipitoisuus kasvaa huikeasti miehiä enemmän alkoholin ja päihteitten seurauksena ja muutokset mielialaan ja koko fysiologiaan ovat toista luokkaa kuin miehillä. Kansanterveyslaitoksemme sentään uskalsi julkaista tutkimuksen nuorten alle 35 -vuotiaitten naisten pahanvoinnista. Miesten kohdalla se näkyy ja kuuluu tutkimattakin. Tieto siitä että lähes puolet nuorista naisistamme on psyykesairauksiensa vuoksi lääkehoidossa ja käyttää alkoholia samaan aikaan on dramaattinen siinä missä tämän päivän tiedot raskausajan alkoholiongelmista ja pakkohoitoon saattamisesta. Lapsilla on oikeus syntyä terveinä odotti heitä siten millainen maailma tahansa.

Suomalainen ilmastomuutos

Suomalaiset ovat saaneet selvitettyä ilmastomuutoksen vaikutukset omassa maassaan. Tulokset eroavat toisistaan runsaasti mutta dramaattisia ne ovat kaikissa tulkinnoissa. Jo omana aikanamme keskilämpötila nousee neljän ja liki kymmenen asteen välillä. Jos tämä tapahtuisi koko maapallon laajuudelta olisimme lopun edessä jo muutaman vuoden kuluttua. Neljä astetta on ehdoton maksimi. Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin ”ilmastomuutoksen lyhyenä oppimääränä” enkä siihen enää palaa. Tekstin voi lukea sieltä. Olkoonkin että olen saanut pyyntöjä kirjoittaa hauskempia ja viihteellisempiä kirjoituksia Lahden suunnalta. Arctic Babylon on kuulemma liian pelottavaa luettavaa ja suomalaisten tutkijoiden löydökset trooppisesta Brasiliasta tukevat sitä taas ikävällä tavalla. Koko valtaisan Amazonin alueen historia menee uusiksi. Alueen suuret tiheästi asutut kaupungit ja korkeakulttuurit eivät olekaan satua. Muutokset luonnossa hukuttavat hetkessä korkeakulttuureja.

Toki on tiedetty kuinka ilmastomuutokset Pohjolassa ovat dramaattisempia kuin muualla johtuen jo pelkästään Jäämeren nopeasta sulamisesta, mutta myös lukuisista muista mm. tuulten suunnista ja sateiden määrästä sekä kokonaan uudelleen arvioitavista globaaleista virtauksista. Näistä Golf-virta on ongelmallisin ennustettava. Sen hidastuminen veisi muutosta kokonaan toiseen suuntaan kuin ennusteet.

Hyvästi Lapin laskettelurinteet

Muutaman vuosikymmenen kuluttua Sodankylän ilmasto on periaatteessa samankaltainen kuin nyt Tampereella tai Helsingissä. Lumitykit eivät auta jos ei ole oikein pakkasta. Hyvästi laskettelulle Levillä ja Saariselällä viimeistään vuonna 2050, Rukalla jo hieman aikaisemmin. Onneksi omat laskettelut ja mäkihyppy jäivät viime vuosisadalle. Oli komeaa kokea metriset hanget ja hypyt syvään luminietokseen. Sukset ja monot olivat eri mallia, tuulipuku Veikko Kankkosen hypyistä tuttu verkkari ja pipo kallellaan päässä. Jääkiekossakin kypärää näki harvoin ja maalivahtinakin seisottiin usein ilman turhia pään ja kasvojen suojuksia. Miehille alapään suojaaminen on ollut aina yläpäätä tärkeäpää ja se näkyy tänäänkin etanolin kulutuksessa. Valitettavasti huonosta päästä kärsii koko ruumis. Etanolirotta on kuin myrkytetty pikkunisäkäs ja ikävää seuraa niin työssä kuin vapaa-ajalla.

Etelässä liki kymmenen asteen nousu toisi meille välimereisen ilmaston. Toki päivät olisivat pitkiä kesällä ja talvella edelleen kaamos. Sateet tulisivat yhä enemmän talvisin kuten Skotlannin nummilla.

Missä tällaista ilmastoa sitten tapaisi tänään? Millaiseen ilmastoon joudumme jalostamaan MTT:n laboratorioissa kasvejamme? Millaisia tuhohyönteisiä torjumme ja kuinka nopeasti luonnonvarain hoitajamme saavat tulosta aikaan. Ehtivätkö mukaan kehitykseen?

Tietenkään tällaista ilmastoa ei ole missään eikä kehitykseen ehditä vastata etenkin kun se muuttuu joka kesä ja talvi. Pitkän kesäpäivän kasvit ja kaamoksen ekosysteemit eivät voi sopeutua hetkessä pohjoisessa samaan aikaan kymmenen asteen lämpötilan nousuun ja valaistuksen säilymiseen. Toki me voimme siirtää lajikkeita muualta mutta niidenkin sopeutuminen on tapahtunut kokonaan toisenlaiseen ilmastoon sekä valaistuksen että sateiden osalta vaikka lämpösumma jotenkin toimisikin. Samalla kun luontomme on nopeasti yhtäällä rikastumassa se kadottaa lajistoaan ja rikkauttaan toisaalla. Dramaattisimmat muutokset tapahtuvat napapiirin pohjoispuolella. Suurimmat muutokset tapahtuvat aina mikroskooppisen pienessä eliöstössä, elävässä maassa ja vesistöissämme. Vasta myöhemmin muutokset näkyvät metsissämme ja vaikkapa kalakannoissa.

Ihmisenä ilmastomuutoksessa

Miten ihminen itse sopuetu muutokseen, jollainen tapahtuu näin lyhyellä aikavälillä? Epäilemättä meissä tapahtuu samoja muutoksia kuin muissakin nisäkkäissä ja reagoimme muutokseen. Pitkä syksy ja sateet pitävät meidät toisella tavalla valveilla kuin pakkastalvina kaamoksessa. Kevät saapuu ”valekeväänä” jo varhain helmikuussa ja aurinko ei ole valmis herättämään meitä horroksestamme. Elämä itse tuottamassamme kasvihuoneen lämmössä ei ole sama asia kuin elämä luonnon muokkaamassa geneettisesti sopeutetussa kierrossa Välimerellä. Meitä hämätään ja me väsymme, alamme biologisen kiertomme liian varhain ja jatkamme sitä liian myöhään. Emme ole varautuneet uusiin taudin aiheuttajiin, viruksiin ja bakteereihin. Kun Helsingissä lämpötila on keskimäärin kymmenen astetta korkeampi kuin nyt, mitä se mahtaakaan olla Malagassa ja Napolissa, Istanbulissa ja Ankarassa.
Kun Suomi ei ole globaalissa maailmassa saareke, uusi talouden nousu alkaisi vaiheessa, jossa ilmastomuutos on jo edennyt koko maailmaa koettelevaksi kaaokseksi. Uusi nousu ei siten ole edes uskottava ja mahdollinen. Ne valtiot jotka saivat taloutensa nousukaudella kasvu-uralle menettävät pitkän laman aikana saavuttamansa edut ja taistelevat keskellä ilmastomuutoksen aiheuttamaa nälänhätää Afrikassa, monessa paikoin Aasiaa ja sen alavia jokideltoja. Emme ole ulkona maailmantalouden muutoksista ja niiden myrskyistä pohtiessamme luonnonvarojemme käyttöä ja suunnittelua. Boreaalinen havumetsävyöhyke ei nyt meitä pelasta maailmantalouden tuhansien miljoonien ihmisten hädässä. Oleellista on että muutos näyttäisi tapahtuvan meillä erittäin suurin askelin, muutaman vuosikymmenen aikana ja sen ovat tutkijat ainakin nyt ennakoineet. Se on ikävistä uutisista ehdottomasti ikävin ja surullisin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti