Median harharetket
Uusinta julkaisuani varten jouduin käymään läpi mm. vuoden takaisia blogejani.
Kiintoisia olivat etenkin otsikot pääsiäisen alla kertoen suomalaisesta “kyrsimysnäytelämästä“. Termi “kyrsiä” tuli tuolloin kokoomuksen puheenjohtajalta ja koski Ilkka Kanervan lapsekkaina pidettyjä tekstiviestejä. Alkoi suuri mediajahti.
Tänään tuota samaa “kyrsimysnäytelmää” perinteisessä mediassa edustavat pääministeri Vanhasen sähköpostit ja numeron 69 ympärille rakennettu kohu. Itse sain vaaleissa numeron 23 ja käytin sitä muistuttaen leffasta “Number 23”, mutta hukkaan se meni. Ihmiset eivät olleet Forssassa Carreyn leffaa katsoneet ja monelle numero 69 on yhtä epämääräinen. Sellainen vitsi ei toimi eikä siitä ole edes viihteeksi. Asia taas kiinnostaa perinteistä mediaa vieläkin vähemmän. Kun se ei kiinnosta mediaa, miten sitten sen varassa elävää vaalikarjaa?
Samaan aikaan kun perinteinen ja se seurattu media, tavallisen kansan lukema Hesari, julkaisi pääministerin 69-viestin sivun mittaisena ja vuosi sitten täytti sivunsa ja televisiokanavat Ilkka Kanervan viesteillä, huomaamatta jäivät ainakin tällaiset itse kirjoittamani blogit ja niiden sisältämät aiheet:
“Suuruuden ekonomia jyrää aluetaloudessa ja etenkin siellä”, “Uusmediasta kohti verkostodemokratiaa”, “Internet ja uusdemokratia” , “Kuka on Barack Obama”, “Mediatalojen kriisi syvenee Helsingissä”, “Odotettavissa pitkä ja syvä lama”, “Alkavat säästöt ja palvelujen karsiminen, saneeraustoimet”, “Kriisi vie visionääriseen johtajuuteen”, “Hyvärisen tulikaste” sekä vaalien alla “Turkin ja Mersin tiedepuistojen yhteistyötarjous Hämeelle”, “Keski-Karjalan verkostomalli”, “Aika hoitaa hämäläisten kiireet”, “Ryhtiä sisäministeriöön”, “Kriisiytynyt puoluelaitos”, “Jokiläänin WW alueesta kohti www-ympäristöä”, “Kuuden kohdan ohjelma kuntavaaleihin”
Kuntaohjelmani piti sisällään alkavan laman ja sen hoitamisen oman ehdokkuuteni osalta. Samalla odotin vastaavaa muilta ehdokkailta ja kunnilta, sen virkamiehiltä. Lamasta ja sen syvyydestä ja pitkäkestoisuudesta kerroin jo keväällä ja kesällä 2008. Ihmettelin myös Nordean osakkeiden ympärillä käydyllä kohulla ja kaupalla huikeisiin hintoihin samaan aikaan kun Yhdysvalloissa asuntojen hinnat romahtivat. Nythän noita osakkeita saisi murto-osan hinnalla. Onko pankinjohtaja aivan tavallisen kansan tasolla liikutellessaan miljardeja ja kyseessä oli muutaman kuukauden kuluttua tuleva kurssimuutos ja tiedossa oleva lama. Seurataanko vain näitä vanhoja medioita ja uskotaan niihin? Onko kyseessä näiden yhteinen liitto ja yhteinen sokeus?
Helsingin sanomat ja Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva esittelee laman tulevaisuuden näkymiä nyt (HS 27.3) vuoden noiden kirjoitusteni jälkeen. Mukana skenaariossa ovat kaikki mahdollisuudet lännen nopeasta noususta Kiinan ja Aasian nousuun, blokkien vastaiseen taistoon ja tähtien sotaan sekä kaiken romahtamiseen. Sellaisella ennustella ei ole muuta kuin viihteellistä käyttöä ja mitä Eva ja muut taloustutkijat ja ennustajaeukot pankeissa, tutkimuslaitoksissamme mahtoivat povata keväällä ja kesällä 2008? Talousnousun jatkoa.
Päämediat eivät povanneet ainakaan romahdusta ja kriisiä, globaalia lamaa. Ne keskittyivät Ilkka Kanervaan ja tänään Matti Vanhasen naisille lähettämiin viesteihin. Tämäkö on sitä Pekka Hyvärisen kuvaamaa vanhan median tapaa käsitellä uusmedian pinnallisiksi kuvatut blogit syventäen ja taustoittaen uutisvirtoja ja niiden yhteiskunnalle tärkeimpiä viestejä?
Miksi medioilta jäi kertomatta finanssikriisistä, alkavasta lamasta, kun se oli kirjattu blogeihin ja kerrottu myös kuntavaalien tärkeimpänä aiheena. Miksi siihen ei paneuduttu ennen vaaleja ja nostettu niiden tärkeimmäksi teemaksi? Sehän oli esitelty blogosfäärissä ja ohjelmiakin aluetalouden oikaisemiseksi oli esitetty. SE ei ole jälkiviisautta tutustuen blogien sisältöön. Miksei siitä kerrottu medioissa äänestäjille?
On varmaan jokin syy miksi näin menetellään ja vanhan median seuraajat pidetään pimennossa uusmedian kertomista tapahtumista. Samalla myös vaalit ja finanssikriisin seuraukset, talouslama jäävät hoitamatta etukäteen, tsunamiin ei varauduta mitenkään.
Tähän on oltava jokin selitys, jonka kuvaavat kyllä ne tukijat, jotka katsovat ihmisen toimivan nyt itsetuhoisasti ja median olevan vain viihteen ja jälkipolitikoinnin, populististen jälkiomaksujien mukana kulkevaa roskaa. Vuosi sitten sitä eivät kiinnostaneet blogien ja uusmedian avainteemat lamasta ja siihen varautumisesta, joihin sittemmin ajauduimme. Miksi sitä kiinnostaisivat tänään ensi vuoden keskeisimmät teemat? Niitä tuskin edustaa Matti Vanhanen ja hänen viestinsä kuntaehdokkaalle syksyllä 2008 tai Hesarin skenaariot, jossa kaikki vaihtoehdot kriisissä ovat mahdollisia tulevaisuudessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti